Voorbeeld hoe je het NAH Masterplan kan gebruiken

In deel 1 van het nah masterplan staat op blz. 47 het verhaal van Martin. Martin had zijn leven goed op orde toen hij een hersenbloeding kreeg. Eenmaal thuis en weer aan het werk merkte hij dat alles moeilijker ging, zijn hoofd leek wel anders te werken. Hij was moe, had soms erg weinig energie en er bleven dingen liggen. In het geval Martin was dit zijn financiële administratie.

Martin wist niet goed hoe hij het aan moest pakken om beter te gaan functioneren. Hij ging terug naar de revalidatiearts die hem vertelde over de gevolgen van hersenletsel. Omdat Martin niet goed wist waar te beginnen kocht hij deel 1 van het Masterplan. In het eerste deel van het boekje las hij meer over hersenletsel, waarin hij veel herkende. Ook begreep hij nu dat de moeheid niet aan hem lag en geen aanstellerij was.

Met behulp van de vragen begon hij eerst meer te leren over de controle die hij over zijn eigen leven had. Zat hij aan het stuur of zat hij achterin de bus en reed hij mee met anderen?

Hij vulde de nulmeting in (‘Waar sta je?’) en zo werd het hem duidelijk dat hij hulp bij zijn financiële administratie nodig had. Het hoofdstukje rouwverwerking deed hem realiseren dat hij niet meer kan wat hij vroeger deed en dat hij dat moeilijk vindt. Fulltime werken is geen optie meer. Met meer eigen tijd kan hij zijn problemen beter handelen, het geeft rust. Hij besloot parttime te gaan werken en een consulent hielp hem bij alle regelingen en financiën.

Door de oefeningen die zich o.a. richten op omgang met anderen, het organiseren van hulpbronnen en het verdelen van zijn energie kreeg Martin inzicht in wat hem wel en wat hem niet helpt in zijn dagelijkse leven.

Inmiddels heeft Martin zijn draai gevonden in het leven. Hij heeft inzicht gekregen in zichzelf en is expert over zichzelf geworden!

Het boekje is erop gericht dat de lezer zelf aan de slag gaat. De lezer wordt uitgedaagd om zijn eigen situatie in kaart te brengen en onder ogen te zien. Geen makkelijk proces omdat ook duidelijk wordt welke beperkingen er zijn. Iets uit handen geven is immers heel moeilijk. De oefeningen geven stap voor stap meer inzicht en de rol die de wereld om je heen speelt.

Als expert van jezelf kun je je omgeving meenemen in het geheel, zodat die omgeving meer begrip heeft en er op alle fronten balans ontstaat. Hierdoor ontstaat perspectief en kan het vizier weer op de toekomst gericht worden!