Score invuloefening blz. 56

Over jou en je bestaan als mantelzorger

Antwoord 6 keer ja of meer: je zit redelijk goed in je vel. Er zijn nog aandachtspunten waaraan gewerkt moet worden. Kijk naar de onderstaande tips wat je zoals kunt doen of wie jou kan helpen.

Antwoord 3 tot 6 keer ja: er zijn positieve aspecten in jouw leven als mantelzorger, maar er zijn belangrijke aandachtpunten waaraan gewerkt moet worden om te zorgen dat het bestaan van mantelzorger  voor jou draagbaar is.  Kijk naar de onderstaande tips wat je zoals kunt doen of wie jou kan helpen.

Antwoord 0 tot 3 keer ja: het leven als mantelzorger is voor jou op dit moment te zwaar. Zo ga je het niet volhouden. Overweeg hulp in te roepen, voor jezelf, of voor de getroffene om de situatie te verbeteren. Kijk naar de onderstaande tips wat je zoals kunt doen of wie jou kan helpen

TIPS:

Is het mantelzorgen te zwaar, noteer dan waar de problemen liggen. In feite heb je dat lijstje nu met het beantwoorden van deze vragen. Het helpt als je hulp zoekt, als je duidelijk kan aangeven waar de schoen wringt. Blijf er in elk geval niet mee rondlopen.

Je kunt veel leren van de ervaringen van collega mantelzorgers. Het fijne is dat je met lotgenoten alles frank en vrij kan bespreken en alle onderwerpen kan aansnijden die je misschien moeilijk vindt bij een professioneel hulpverlener. Je kunt, o.a. via hersenletsel.nl vinden waar bijeenkomsten worden gehouden. Kijk ook op de pagina links van deze website.