Score invuloefening blz. 60

Waar ben jij in jouw rouwproces?

Scores hoofdstuk rouw

Vraag 1 t/m 3: hoe voel je je op dit moment?

  • Eén of meerdere keren ja. De situatie is je boven het hoofd gegroeid. De balans en de acceptatie zijn er nog niet. Je bent somber en moet waken voor een depressie.

Tips:

Vraag jezelf af waar je vooral over piekert en waarom.
Heeft er bijvoorbeeld iemand iets gezegd dat voor jou pijnlijk is en komen daar je emoties vandaan? Of is er geen duidelijke oorzaak?

Overweeg om hulp te halen. Je kunt via mantelzorgorganisaties bijvoorbeeld met lotgenoten jouw ervaringen uitwisselen of je kunt vragen naar een professionele hulpverlener. Soms is je hart luchten al genoeg.

Vraag 4 t/m 6: jij en jouw omgeving

  • Ja op vraag 4: het is niet raar dat er een verlangen is naar je oude leven. Mantelzorgers zoals jij worden soms ineens in een andere situatie geplaatst zonder dat jij je hebt kunnen voorbereiden. Door tijdgebrek lukken bepaalde dingen niet meer, bijvoorbeeld het onderhouden van jouw contacten en jouw werk. Het verlangen krijgt pas een plekje als je jouw situatie helemaal hebt kunnen accepteren. Dit lukt alleen door te durven rouwen.
  • Ja op vraag 5 en 6: je ervaart weinig hulp van mensen om je heen. Niet iedereen begrijpt de situatie waar je in zit.
    Je voelt je alleen en hebt het gevoel alles zelf op te moeten knappen. Realiseer je dat mensen je soms ook vermijden om jou te ontlasten.

Tips:

Kies iemand uit jouw sociale omgeving die je vertrouwt en leg je gevoel uit. Vraag ook hoe die persoon jouw situatie ervaart. Probeer het van twee kanten te benaderen: soms willen mensen jou met de beste bedoelingen met rust laten terwijl jij hunkert naar contact.
Scroll naar beneden voor tips voor zo’n gesprek

Overweeg om hulp te halen als je dit gevoel blijft houden. Je kunt via mantelzorgorganisaties bijvoorbeeld met lotgenoten jouw ervaringen uitwisselen of je kunt vragen naar een professionele hulpverlener.

Vraag 7 t/m 9: voor jezelf opkomen

  • Ja op één of meer vragen: je komt steeds beter op voor jezelf en beseft dat dit nodig is om een goede mantelzorger te kunnen zijn. Je hebt de situatie beter kunnen accepteren. Dat betekent dat je het rouwproces goed doorloopt.

Tip:

Misschien kun je collega mantelzorgers ook helpen. Dat kan door mee te doen aan lotgenotenbijeenkomsten maar ook eenvoudig door een keer een blog te schrijven voor patiëntenvereniging of mantelzorgorganisatie.

Vraag 10 t/m 13 jouw stemming

  • Ja op één of twee vragen: je bent goed op weg en kan je rouwproces gaan afronden. Als mantelzorger mag je ook gewoon door met je leven.

Tips:

Tip voor verdere afronding: schrijf eens op wat jij de komende jaren wil gaan doen en wat je wil bereiken. Welke doelen heb jij voor jouw toekomst? Wat zou je graag willen? Denk niet gelijk dat dit niet mogelijk is maar kijk per doel hoe dat eventueel haalbaar zou kunnen zijn. Maak een stappenplan voor de komende 5 jaar.

Zorg dat jij je eigen momenten hebt, tijd die helemaal voor jou is. Bijvoorbeeld elke week bij een vriend gaan koffiedrinken, of op vaste tijden naar de sportschool.

Kijk ook naar mogelijkheden voor respijtzorg. Met deze zorg kan de getroffene logeren en kun jij zelf weg of op vakantie.
Kijk hieronder voor belangrijke adressen en kijk op de pagina met links.

Heb je ja ingevuld op drie of meer vragen: je hebt je rouwproces (bijna) doorlopen. Er is weer ruimte voor jou en je toekomst. Je hebt je plek gevonden als mantelzorger in jouw omgeving.

Misschien kun je collega mantelzorgers ook helpen. Dat kan door mee te doen aan lotgenotenbijeenkomsten maar ook door een keer een blog te schrijven voor patiëntenvereniging of mantelzorgorganisatie.

Tips voor een gesprek met de mensen om je heen:

  • Zorg voor een rustige ruimte waar je niet gestoord wordt of ga met elkaar wandelen in de natuur
  • Leg duidelijk het doel van je gesprek uit
  • Durf jouw gevoel neer te leggen
  • Schrijf wat je wil zeggen van tevoren puntsgewijs op. Als je emotioneel bent kun je makkelijk iets vergeten. Het is niet erg om af en toe op je blaadje te kijken
  • Leg uit waar je concreet behoefte aan hebt
  • Leg uit wat je van de ander verwacht
  • Gebruik een ‘praatstok’ of een ander attribuut en spreek af dat degene die hem vastheeft praat en de ander luistert
  • Belangrijke organisaties:

    Mantelzorg.nl : overkoepelende landelijk organisatie, informatie over regionale mogelijkheden

    Hersenletsel.nl: grootste patiëntenvereniging voor mensen met hersenletsel. Informatie en advies

    Breinlijn.nl: voor alle vragen over hersenletsel. Doorverwijzing naar regionale mogelijkheden